Nejlepší domácí šunka

Nejlepší domácí šunka
  • Čas přípravy
    24 hod. 30 min.
  • Doba vaření
    1,5 hodiny
  • Porce
    10
  • Ready In
    26 hodin

Také máte rádi maso a celkově kvalitní uzeniny s vysokým obsahem masa? V tom případě doporučuji vyzkoušet naši lahodnou vepřovou šunku.

Nejlepší domácí šunka je výbornou alternativou, když máte chuť na nějaké kvalitní maso či uzeninu. Tato šunka je výborná svou jemnou masovou chutí. Šunku můžeme připravit na různé způsoby, např. medovou, s ořechy, s černým pepřem atd..

Suroviny – Nejlepší domácí šunka

  • Vepřová kýta – 1 kg
  • Sůl – 20 g
  • Cukr – 1 lžička
  • Studená voda – 100 ml

Postup přípravy – Nejlepší domácí šunka

  • Kýtu omyjeme, důkladně očistíme a případně odstraníme tuk.
  • Maso nakrájíme na malé kostičky (cca 1-1,5 cm), dáme do mísy, přisypeme sůl, cukr a důkladně prohněteme. Postupně přiléváme studenou vodu a hněteme do doby, kdy maso začne být mazlavé.
  • Takto připravené maso dáme do nádoby nebo tlačenkového sáčku a dáme na 1-2 dny uležet. Během této doby maso několikrát prohněteme.
  • Šunku můžeme vařit několika způsoby.

Vaření v šunkovaru:

  • Naplníme sáček masem, pořádně utlačíme, zabalíme, stlačíme spirálou a utáhneme víkem.

Vaření ve formě na výrobu šunky:

  • Formu vyložíme mikrotenovým sáčkem nebo fólií, maso dobře rozložíme, zabalíme a uzavřeme víkem.

Vaření v tlačenkovém obalu:

  • Tlačenkový obal naplníme a důkladně utlačíme maso tak, aby nevznikly vzduchové kapsy, poté obal zavážeme provázkem.
  • Ve velkém hrnci přivedeme vodu na cca 75-80°C (voda nesmí jít varem) a vložíme šunkovar, formu nebo tlačenkový obal a vaříme při stejné teplotě 1,5 hodiny.
  • Po 1,5 hodině vyndáme šunku z vody a necháme ji pořádně vychladnout ve dřezu se studenou vodou.
  • Poté vyndáme šunku z formy nebo obalu, nakrájíme na plátky a podáváme s oblíbeným pečivem nebo jen tak samotnou.
  • Šunku uchováváme v lednici a vydrží 3-5 dní.

TIP:

  • Pokud nestihnete šunku spotřebovat, můžete ji zamrazit.

Chutnala Vám naše domácí šunka? K šunce doporučuji vyzkoušet domácí pečivo:

Suroviny

Nejlepší domácí šunka

    Mohlo by se vám líbit

    Hodnocení receptu

    • Jan Řepka

      velmi dobré

    Ohodnotit recept

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..